Urejanje okolice

Vrtnarske storitve

Vrt, zelenica in parkovne površine so dragocen element okolice, v kateri bivamo. Njihova urejenost je najlepša dobrodošlica. Načrtovanje in vzdrževanje vrtov, parkov in zelenic je dejavnost, ki jo v Dobroviti izvajamo vse od začetka našega obstoja.

Naši agronomi in vrtnarji se trudijo strankam zagotoviti strokovno pomoč s svetovanjem in izvajanjem vrtnarskih storitev.

Načrtovanje in zasaditve novih vrtov

 • ureditveni in zasaditveni načrti vrtov in okolic poslovnih stavb
 • izvedba zasaditev vrtov, gredic, korit, živih mej ter sadnih in okrasnih dreves
 • tlakovanje s kamnom, lesom
 • načrt rednega vzdrževanja

Dovršenost opreme notranjih prostorov s pridihom osebnega sloga pomembno zaznamuje kakovost bivanja doma in v službi. Pogled skozi okno, posedanje pod krošnjo drevesa ali prihod ob lepo in premišljeno zasajeni okolici oz. vrtu so prav tako viri pozitivnih čustev in misli.

 

Dovolite nam, da vam pomagamo smiselno in estetsko zasnovati ter zasaditi vaš vrt. Naj (p)ostane del vašega bivalnega okolja, na katerega (bo)ste najbolj ponosni!

Namakalni sistemi

 • načrtovanje
 • izvedba
 • redno vzdrževanje

Ustrezna vlažnost zemlje je nujna za zdravo oskrbo in rast rastlin, še posebej dandanes, ko je vreme vedno bolj muhasto. Predvsem okrasne trate in rastline zahtevajo nenehno oskrbo z vodo. Žlahtnitelji so te sorte žlahtnili zaradi njihove okrasne vrednosti, zato so bolj občutljive od običajnih, agresivnejših rastlin, ki uspevajo tudi v manj prijaznih klimatskih razmerah. V sušnih mesecih tako vročinski plevel pogosto praktično preraste in izrine okrasno trato 'od doma'.

 

Namakalni sistem omogoča optimalno preskrbo rastlin z vodo skozi vse leto. Naši strokovnjaki vam bodo z natančnim načrtovanjem pripravili rešitev za namakalni sistem, ki bo ob najnižji porabi optimalno oskrbel vaš vrt  z vodo.

Košnja in vzdrževanje zelenic

 • košnja manjših in večjih travnatih površin
 • grabljenje trave in listja
 • vetrenje trave

Vzpostavitev in vzdrževanje urejene zelenice je za marsikoga trd oreh, saj zahteva veliko truda in predvsem redno košnjo. Poleg gnojenja in zalivanja namreč prav ta zagotavlja gosto travo in manj plevela.

 

Trato je priporočljivo kositi vsakih 4 do 7 dni s kosilnico, ki omogoča odvzem pokošene trave. Nepogrešljiva je ustrezna nabrušenost nožev, kar omogoča lep rez, ta pa je pomemben predvsem v vročem, suhem in vetrovnem vremenu.

 

V Dobroviti plus vam lahko pomagamo z redno košnjo, ki jo opravljamo s profesionalnim orodjem, prilagojenim različnim vrstam travnatih površin.

Setev nove trave

Groharjev sejalec je vedel, koliko semena potrebuje za sejanje svojih njive. Enakomerno, z občutkom je ravno prav gosto razpršil svoje seme. Zavedal se je dejstva, da je setev zelo pomembna za uspeh pri žetvi oz. kot pravi pregovor – kakor si sejal, tako boš žel.

 

Vrtnar naj premore veliko znanja in izkušenj že pri setvi, za katero so pomembne izbira obdobja setve, količina in izbira ustreznega semena ter priprava zemljišča. V Dobroviti plus se učimo od modrosti drugih, zato naši strokovnjaki pri sejanju uporabljajo profesionalno sejalnico, ki seme na tla ne le položi, temveč ga vanje tudi vkoplje.

Polaganje travne preproge

Tako kot želimo, da se v notranjih prostorih preproga poleg svoje funkcionalne vloge izkaže tudi kot okras doma, je travnata preproga element zunanje okolice, kjer je dovršenost videza nepogrešljiva.

 

Travno rušo v optimalnih pogojih vzgajamo dve leti ter jo polagamo rezano in zvito v zvitke. Polaganje travne preproge je praktična rešitev, če želimo hitro zazelenitev zemljišča. Postopek od priprave zemljišča do zazelenitve z rušo lahko traja le en dan, pomembna pa je poznejša oskrba preproge, da se dobro ukorenini. V Dobroviti plus vam lahko pomagamo, da se preprpga 'prime', užitek uporabe pa prepuščamo vam.

Zasaditve gredic

 • sajenje enoletnic, trajnic, grmovnic ter sadnega in okrasnega drevja

Obrezovanje

 • živih mej, grmovnic, sadnega drevja, vinske trte, večjih dreves z dvigalom ali brez

Za zdravje dreves in grmovnic moramo poleg gnojenja zagotavljati tudi njihovo redno obrezovanje. Zmotno je prepričanje, da zadostuje, če drevo občasno (na vsakih nekaj let) 'obglavimo', mu močno skrajšamo veje, misleč, da bodo kmalu spet pognale in zrasle. Res je, da bo drevo močno odgnalo, a krošnja bo prikrajšana, saj bodo dolgi vertikalni poganjki kvarili njeno konsistenco in obliko. Poleg tega se ob večkratnem obglavljanju drevesa razvije krošnja, ki ni zdrava, je nezračna in polna odmrlih vej. Če želimo drevo, ki ga bomo lahko občudovali, ga redno in premišljeno negujmo.

 

Dovolite, da vašemu drevju, živi meji in drugim grmovnicam ustvarimo 'pričesko', ki bo kos vsakemu vremenu, zdrava rastlina pa vam bo v užitek in lep razgled.


Rad imam delo, ki ga opravljam, a najboljša stvar so ljudje.